5 tärkeintä syytä miksi katon huoltaminen on järkevää

Katon huoltamiselle on lukuisia hyviä syitä. Tässä artikkelissa käsittelemme 5 tärkeintä syytä sille miksi katon säännöllinen huoltaminen kannattaa. Huoltamalla mm. pidennät katon elinikää, parannat sen ulkonäköä, estät kosteusvarioita, säilytät kattosi takuut ja pidät huolen että talon suojaus tulee mahdollisimman edulliseksi.

1. Pidempi elinikä

Katon huollolla on merkittävä vaikutus sen elinikään. Useat tekijät kuluttavat kattoa ja Suomessa kaikki katot altistuvat sää- ja luonnonolosuhteiden takia valtavalle eroosiolle jatkuvasti. Laadukas ja säännöllinen huolto auttaa kuitenkin säilyttämään katon toimintakyvyn pidempään ja elinikä voi olla huomattavasti pidempi kuin huoltamatta jääneellä katolla.

Itselleen tulee olla kuitenkin rehellinen. Puhki ruostunutta peltikattoa tai täysin haparoitunutta tiilikattoa ei saa enää kuntoon huollolla vaan näissä tilanteissa ainoa vaihtoehto on uuden katon asentaminen.

2. Ulkonäkö

Huollon myötä katto saa aivan uuden ilmeen. Niin tiili- kuin peltikatto käsitellään yleensä huollon yhteydessä maalilla, jonka myötä katon ulkonäkö kohenee merkittävästi. Tiilikattojen maalaamisessa käytettävät maalit antavat yleensä kauniin mattapinnan ja peltikatolle voi valita itseään miellyttävän värin. Toisaalta katon profiilin vaikuttavat myös huollon yhteydessä rikkoutuneiden tiilien ja sammaleen poistaminen sekä peltikatolla ruostuneiden kohtien hiominen.

3. Kosteusvaurioiden estäminen

Pahimmassa tapauksessa tiilet pääsevät niin huonoon kuntoon, että niiden vedenpitävyys heikkenee liiaksi ja kosteus pääsee rakenteisiin. Tämä voi johtaa vakaviin ongelmiin, jos kosteus pääsee vaurioittamaan rakenteita ja home alkaa levitä. Tiilikaton huollossa katto käsitellään suojakäsittelyaineella ja maalilla, jotka parantavat tiilien vedenpitävyyttä. Huollon yhteydessä vaihdetaan myös rikkoutuneet tiilet. Peltikaton huollon yhteydessä paikataan avoimet kohdat ja maalipinta antaa suojaa pienille vahingoille.

4. Huolto on usein katon takuun edellytys

On myös hyvä tiedostaa, että monien uusien kattojen takuun edellytyksenä on niiden säännöllinen huolto. Jos siis haluat säilyttää takuusi, on katon huollattaminen välttämätöntä. Tämän on toisaalta ymmärrettävää, sillä ilman säännöllistä katon tarkastamista ja ongelmakohtien paikkaamista, pääsevät rikkoutuneet kohdat leviämään ja aiheuttamaan yhä suurempia vaurioita. Säännöllisellä huollolla lumen, jään ja muiden sääolosuhteiden aiheuttamat vahingot onnistutaan pitämään aisoissa.

5. Halvempi hinta

Katon huoltaminen on merkittävästi edullisempi vaihtoehto kuin uuden katon asentaminen. Pinnoituksella saadaan useita lisävuosia ja hinta per käyttövuosi jää matalammaksi, kun vielä käyttökelpoisen katon vaihtamisessa.

 

Jos haluat huollattaa kattosi, pyydä ilmainen tarjous Aallon Maalareilta!